In ieder mens schuilt een verhaal. Soms groot, soms klein, vaak zelfs zonder dat diegene zelf in de gaten heeft wat hem of haar zo bijzonder maakt. In de theatervoorstelling Zomaargasten staan deze verhalen centraal. Theatermakers Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn richten hun podium in als provisorische talkshowstudio, waarin steeds een andere nietsvermoedende bezoeker wordt geïnterviewd over zijn of haar toekomst en geschiedenis, dromen en ambities, de reden waarom hij of zij 's ochtends het bed uit komt. Ondertussen wordt ter plekke gecreëerd beeldmateriaal direct op grote schermen geprojecteerd, waardoor in twintig minuten de show van iemands leven ontstaat. Een ontwapenend portret van een toevallige voorbijganger, soms ontroerend, soms hilarisch, maar altijd met als doel te laten zien wat deze ene persoon tot zo’n uniek mens maakt. Een monumentje voor de gewone mens, die heus niet zomaar iemand is.

 

Zomaargasten speelde inmiddels in theaters, in winkelpanden, op scholen, tijdens personeelsdagen, bij congressen en op festivals in Nederland én Zuid-Afrika. In totaal luisterden zo tienduizenden bezoekers naar de verhalen van meer dan 500 volstrekt onbekenden, zoals een beddenverkoper, een gepensioneerde stratenmaker, een directeur van een woningbouwcorporatie, een tantramasseuse én Gerda uit Houten.

 

‘Zaterdagmiddag maakte het publiek kennis met Gerda uit Houten. Nooit geweten dat je iets over deze boerendochter wilde weten. De 70-jarige is opgegroeid als kind in een gezin van zeven. "Dan ben je niet zo belangrijk", stelde ze zelf vast. Na een kwartier interview was het tentje unaniem van mening dat ze ernaast zat.’

Theo van de Zande in Brabants Dagblad

 

'Even eenvoudig als raak'

Annette Embrechts in De Volkskrant

 

‘Verbazend is ook dat in een gesprek dat een kwartiertje duurt behoorlijk wat diepgang mogelijk blijkt. (…) Zeer ontwapenend.’

Jos Schuring in Scenes

 

‘Het concept is briljant.’

Marius Gottlieb in De Volkskrant

 

‘De formule is simpel, de uitwerking briljant. (…) Door een paar vaste ingrediënten in te bouwen slagen beide heren erin om de zomaargast en het publiek het idee te geven dat hij echt bijzonder is.’

Wijbrand Schaap in Cultureel Persbureau

 

‘Een mooie vorm van georganiseerde verrassing en herkenning.’

Dick van Teylingen in Theaterkrant

 

‘Voorwaar ’n innoverende konsep.’

AJ Opperman in Krit (Zuid-Afrika)

 

'Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn het gewys dat elke mens ’n storie het. Feesgangers het ’n kaartjie gekoop, gaan sit en toe onverwags uitgevind dat húlle die gas is. Terwyl hulle ondervra is, is beelde van waaroor hulle praat teen ’n skerm agter die onderhoudvoerder en gas gegooi.
Wild Guest het my drie keer teruggelok en as ek kon, sou ek dit selfs weer wou gaan kyk. Dit is ’n fassinerende klein kykie in die lewe van gewone mense en dit het my elke keer verstom hoe vinnig die onderhoudvoerder by die hart van die gaste kon kom.'

Ilza Roggeband in Maandblad Zuid-Afrika

 
Van Zomaargasten bestaan verschillende versies, afhankelijk van het festival, theater, congres, museum of waar u ook maar wilt dat wij spelen. De voorstelling kan 25 of 45 of 60 minuten duren en één of meerdere keren per dag gespeeld worden. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!

PATRICK NEDERKOORN

Patrick Nederkoorn (1983) is cabaretier, interviewer en moderator. Hij studeerde politicologie en theologie en ging daarna naar de Koningstheateracademie in Den Bosch. Hij is verbonden aan het cabaretteam van Spijkers met Koppen en columnist bij Met het Oog op Morgen. Hij werd genomineerd voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs en won (samen met Jan Beuving en Tom Dicke) de Annie M.G. Schmidtprijs met het lied ‘Die geur’. Op dit moment toert hij door het land met zijn avondvullende cabaretprogramma 'Hoogtij'.

www.patricknederkoorn.nl

OSCAR KOCKEN

Oscar Kocken (1983) volgde aan de Universiteit van Utrecht de studie Theaterwetenschappen. Sindsdien werkt hij als schrijver, presentator, interviewer, dagvoorzitter en theatermaker. Hij werkt(e) voor o.a. Lowlands, Het Zuidelijk Toneel, NRC-Next, ELLE, Cojones, Spijkers Met Koppen en De Grote Geschiedenisquiz. Daarnaast schreef en speelde hij de voorstelling Bejaarden & Begeerte en is hij oprichter van de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag. Hij maakte podcasts zoals Kloosterleven en Proef De Stilte. Elke eerste zondag van de maand presenteert hij de talkshow Zzzzzondag! in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.oscarkocken.nl